Shiatsu/Tuina

Shiatsu/Tuina massagetherapie volgens de 5 elementen

Behandeling van drukpunten en meridianen met aromatherapie (oliën)

Geert De Vuyst - Massage Therapy Center - Johanna Vanden Heede fotografie
Geert De Vuyst - Massage Therapy Center - Johanna Vanden Heede fotografie
Geert De Vuyst - Massage Therapy Center - Johanna Vanden Heede fotografie

Aanpak

We volgen de wijsheid van de vijf elementen (Wu Xing) en de yin/yang school. Zowel yin/yang als de vijf elementen spelen een cruciale rol in de Chinese geneeskunde.

De lente is het seizoen van het element hout.

yin/yang

De eerste lentezon brengt licht en prille warmte. De lente is het seizoen van kleurrijke voorjaarsbloeiers, van vroege vogelzang en van langere dagen. We verlangen naar verse kruiden, naar reinigen in het huis en in ons lichaam, naar vrij naar buiten lopen zonder muts en dikke jas. De yin energie, die een hoogtepunt bereikte in de winter, neemt af en de yang energie stijgt. De lente brengt nieuw leven, niet enkel in de natuur. Ook ons lichaam, onze geest en onze emoties komen opnieuw in beweging. Alles in onszelf wil naar buiten, groeien, transformeren.

zang/fu

Hout is element van het Zang orgaan Lever (Le). Lever staat in yin-yang verband met het Fu orgaan en de organische functie Galblaas (Gb).

behandeling

De behandeling van het Hout element richt zich op de Lever-Galblaas meridianen en een selectie drukpunten.

De zomer is het seizoen van het element vuur.

yin/yang

De zomer is het meest yang van alle seizoenen, de yin energie bereikt haar minimum. Midzomer, of de zomerzonnewende, betekent een keerpunt dat kortere dagen (stijgende yin) inluidt vanaf eind juni, een tijdstip waarop de yang energie maximaal is.

zang/fu

Vuur is het element van het Zang orgaan Hart (Ht). Volgens de Chinese geneeskunde is het Hart (Xin) het belangrijkse van alle interne organen. Het wordt daarom vaak de “keizer” of de “monarch” genoemd, in relatie tot de andere Zang. Het Hart is de thuis van de geest (Shen): Shen is het bewustzijn dat verantwoordelijk is voor gedachten, gevoel, emotie, perceptie en cognitie. Het Hart speelt dus een essentiële rol in onze psycho-emotionele beleving.

Hart staat in yin-yang verband met het Fu orgaan en de organische functie Dunne Darm (Du). Hart en Dunne Darm worden het “keizerlijk vuur” genoemd.

Vuur staat ook in relatie tot de Hartbeschermer (HB) (of Pericarde, Hartconstrictor) (yin) en de Drievoudige verwarmer (Dv) (yang), beide het “ministerieel vuur” genaamd.

behandeling

Om met “Hart” en ziel te genieten van de warme zomerdagen stimuleren we in onze massage de Hart-Dunne Darm, Hartbeschermer en Drievoudige verwarmer meridianen en bewerken we een selectie van een aantal drukpunten die het Hart “leeg maken”. Een leeg Hart laat alle fixatie op ideeën of verlangens los en laat toe alles wat rond ons heen gebeurt in rust te ontvangen.

De herfst is het seizoen van het element metaal.

yin/yang

De yang energie die een hoogtepunt bereikte in de zomer neemt af en met de groeiende yin energie vervaagt onze zomerse beleving. In de natuur genieten we eerst van de warme aardekleuren in de bossen, vervolgens snoeien koude en wind de bomenpracht tot een kaal en kil landschap. Samen met de appels rijpen de laatste vruchten, het vocht in planten en bomen trekt naar de wortels, het eenjarig groen verdwijnt.

zang/fu

Metaal is het element van het Zang orgaan Long (Lo). Long staat in yin-yang verband met het Fu orgaan en de organische functie Dikke Darm (Di). Voor beide organen is een evenwicht tussen opname en vrijgave essentieel: zowel van lucht (Long) als van voedsel (Dikke Darm).

behandeling

De behandeling van het Metaal element richt zich op de Long-Dikke Darm meridianen en een selectie drukpunten.

De winter is het seizoen van het element Water.

yin/yang

De winter is het meest yin van alle seizoenen, de yang energie bereikt haar minimum. De yin energie nodigt uit in zichzelf te keren in een aardse neerwaartse beweging. De natuur wisselt donkere, miezerige dagen af met een vrieskoude heldere hemel. Met een minimale yang energie verloopt alles trager en lijkt alles wat we ondernemen moeizamer tot stand te komen. Grote yin met kleine yang vertalen zich in de gebruikelijke winterfeesten die huizen en natuur invullen met kaarslicht, vuurschalen en kerstverlichting.

zang/fu

Water is het element van het Zang orgaan Nieren (Ni). Nieren staat in yin-yang verband met het Fu orgaan en de organische functie Blaas (Bl).

behandeling

De behandeling richt zich op de Nieren-Blaas en Hart-Dunne Darm meridianen en een selectie drukpunten.

Het vijfde seizoen, de nazomer, heeft een speciale plaats. Op het eind van elk seizoen keert de energie terug naar het centrum: de aarde, waar ze wordt “opgeladen”. Het Zang orgaan van de aarde is de Maag (Ma), in yin/yang relatie met de Milt (Mt). In elk seizoen behandelen we dus steeds ook de Maag-Milt meridianen en bijhorende drukpunten.

Bij alle elementen is de relatie met Shen (Geest) en het Hart (Ht) van belang. Het Hart (Ht) is de “Keizer” in relatie tot de andere Zang. Shen is het bewustzijn dat verantwoordelijk is voor gedachten, gevoel, emotie, perceptie en cognitie. Hart staat in yin-yang verband met het Fu orgaan en de organische functie Dunne Darm (Du). Hart en Dunne Darm worden het “keizerlijk vuur” genoemd. Vuur staat ook in relatie tot de Hartbeschermer (HB) (of Pericarde, Hartconstrictor) (yin) en de Drievoudige verwarmer (Dv) (yang), beide het “ministerieel vuur” genaamd. Bij de behandeling van elk seizoen geven we dus steeds aandacht aan de Hart-Dunne Darm en Hartbeschermer-Drievoudige verwarmer meridianen.