Massagetherapie

Het onderricht bouwt op recente wetenschappelijke inzichten en Oosterse filosofische en medische benaderingen. De Westerse wetenschap levert ons een degelijke kennis over de werking en de toxiciteit van aromatische plantextracten. Diezelfde wetenschap heeft, gebruik makend van klinische studies, systematische evaluaties en meta-analyses, een hele kluif aan het begrip van de complexe werkingsprincipes van de verschillende soorten massage.

De toepassing van essentiële oliën bij massagetherapie* onderbouwt de therapeutische aanpak met een dubbele actie. Beide acties vinden hun oorsprong in de natuur: de menselijke aanraking, aangepast, juist en noodzakelijk en de wonderlijke eigenschappen van de extracten van aromatische planten.

Vaak versterken de twee principes mekaar en vormen ze een krachtige eenheid. Het gebruik van essentiële oliën zoals Grote engelwortel EO (de afkorting EO staat voor essentiële olie) of Zilverspar balsem EO, in een synergie met stimulerende Citrus extracten, zal bij massage van het gehele lichaam bij vermoeidheid of zelfs asthenie (toestand kyo) de stimulerende werking van de massagehandelingen versterken. Anderzijds, lichaamsmassage bij gejaagdheid of stress (toestand jitsu) met een synergie van essentiële oliën zoals Roomse kamille EO, Echte marjolein EO en kalmerende Citrus extracten zal de kalmerende actie van de massage ondersteunen.

In andere gevallen zal de actie van een van beide principes het gebrek aan efficiënte werking van het andere principe compenseren. Bij de behandeling van een tenniselleboog (epicondylitis lateralis, een aandoening van de aanhechting van de pezen aan het epicondylus lateralis van het opperarmbeen), kan de toepassing van ontstekingsremmende essentiële oliën zoals Italiaanse strobloem EO of Katrafay EO een groter therapeutisch effect hebben dan massagehandelingen uitgevoerd op de getroffen lichaamsdelen. In dit geval kan de massagehandeling zich bijvoorbeeld richten op het herstel van het onevenwicht elders in het lichaam, veroorzaakt door de pijn in het getroffen lichaamsdeel.

Inschrijven