Olie op maat

Huisgemaakte massageoliën à la minute op maat van elke cliënt(e)

Natuurlijke aromatische plantextracten en plantaardige oliën

Massageolie à la minute

Massage Therapy Center - Lauwe, Belgium - (c) Geert De Vuyst

Ik kies ervoor de massageoliën die we in de praktijk gebruiken zelf samen te stellen. Ik stem de olie af op het doel van de lichaamsmassage, op elke cliënt(e) en op het seizoen. Meestal maak ik de oliën dus à la minute, vlak voor aanvang van een lichaamsmassage.

Daar zijn een paar goeie redenen voor:

 • Het doel van de gekozen lichaamsmassage bepaalt de keuze van de oliën. Een olie voor zomerse relaxatie is anders samengesteld dan een olie bij de behandeling van spierkrampen of een tenniselleboog.
 • Elke cliënt(e) is uniek. Geen twee lichaamsmassages zijn ooit dezelfde, dat geldt dus ook voor de oliën. Ik hou dus rekening met het huidtype, de constitutie en het temperament en vooral met de persoonlijke geurvoorkeuren en -aversies.
 • Aromatische plantextracten oliën zijn natuurlijke producten, maar dat maakt het gebruik ervan daarom niet veilig. Met de kracht van de extracten komt ook een zekere mate van toxiciteit. De biochemische samenstelling, de toepassingswijze, de dosering en de gezondheidstoestand van de cliënt(e) bepalen een veilig kader voor een therapeutische toepassing. Met onze zorgfiche nodig ik elke cliënt(e) uit te antwoorden op een aantal vragen, waarin ik pols naar elementen die de keuze van de oliën mede bepalen: mogelijke zwangerschap, blootstelling aan de zon, huidaandoeningen…
 • Ik combineer enkel kwalitatieve natuurlijke aromatische plantextracten en plantaardige oliën.

Natuurlijke aromatische plantextracten

Massage Therapy Center - Lauwe, Belgium (c) Geert De Vuyst

Voor het bereiden van een massageolie kies ik uit een 20-tal essentiële oliën, extracten en absolues, die ik combineer met een of twee plantaardige oliën.

Ik gebruik pure, volledige natuurlijke extracten van aromatische planten: vegetarisch en veganistisch dus.

Die extracten zijn voornamelijk:

 • essentiële oliën (bv. de Lavendels, Roomse kamille, Echte marjolein, Yuzu)
 • koude extracten (bv. van het Citrus geslacht: Bergamot, Mandarijn)
 • absolues (bv. Jasmijn, Vanille)

Zijn niet alle aromatische plantextracten puur?

Neen. Sommige toeleveranciers vullen natuurlijke extracten aan met synthetische bestanddelen. Dat blijkt goedkoper voor de producent, maar druist in tegen onze keuze voor 100% natuurlijke producten.

Waarom volledige oliën?

Niet één enkel bestanddeel van een aromatisch plantextract of één enkele biochemische familie, maar de gehele olie staat in voor een gewenste therapeutische werking. Dit synergetisch effect wordt nog versterkt door het combineren van meerdere oliën in een synergie of mengsel.

Zijn alle aromatische plantextracten niet van natuurlijke oorsprong?

Neen, onder de noemer aromatherapie stoppen fabrikanten vaak industrieel geproduceerde synthetische bestanddelen in een waaier aan producten: van cosmetica tot reinigingsmiddelen. Daarbij kiezen ze bestanddelen die een bepaald aroma bezorgen aan hun product. Met een scherpe neus zal je misschien de synthetische geuren herkennen. Dit staat mijlenver van een therapeutische toepassing in de massagepraktijk.

Zijn natuurlijke aromatische plantextracten afkomstig van biologische teelt?

Ik kies voor een dubbele aanpak:

 • Voor extracten uit koude persing, zoals de Citrus vruchten, kies ik voor producten afkomstig uit gecertificeerde biologische teelt.
 • De extractie van essentiële oliën gebeurt met stoomdistillatie: de bestanddelen van de aromatische plant worden met stoom gewonnen. Hier kies ik voor natuurlijke producten, zonder synthetische toevoegingen, meestal zonder biologische certificatie.

Van elke olie controleer ik de analysefiche van de fabrikant. Deze fiches geven het volumepercentage van de moleculen in een essentiële olie, bepaald via GC-MS (gaschromatografie met massaspectrometrie). Deze fiches geven ook de resultaten van onderzoek naar schadelijke stoffen zoals pesticiden: organochloorverbindingen en organofosforverbindingen worden gemeten en afgetoetst tegen de maximaal toegestane hoeveelheden.

Plantaardige oliën

Massage Therapy Center - Lauwe, Belgium - (c) Geert De Vuyst

Plantaardige oliën worden bekomen door mechanische persing of door maceratie van een deel van een plant: de noot, de vrucht of het zaad. Tientallen plantaardige oliën bewijzen hun dienst in de massagepraktijk: van Abrikozenpitolie (Prunus armeniaca) over Goudsbloem of Calendula maceraat (Calendula officinalis) tot Druivenpitolie (Vitis vinera).

Mijn klassiekers zijn:

 • Zoete amandelolie (Prunus amygdalus)
 • Abrikozenpitolie (Prunus armeniaca)
 • Arganolie (Argania spinosa)
 • aangevuld met Jojoba olie (was) (Simmondsia chinensis) voor gelaatsmassage

Ik kies voor producten afkomstig uit gecertificeerde biologische teeltVegetarisch en veganistisch dus: zoals de naam het zegt, zijn plantaardige oliën van natuurlijke oorsprong en niet van dierlijke afkomst. De gekozen oliën bevatten geen synthetische toevoegingen.

Elke plantaardige olie heeft andere eigenschappen. Vergelijk het met het maken van een vinaigrette: je combineert een plantaardige olie met een zuur, zoals appelazijn, balsamico of citroensap. Verschillende oliën geven een andere geur- en smaakbeleving aan je slaatje. Zo kies ik in de massagepraktijk een of meerdere plantaardige oliën in functie van het huidtype en de leeftijd van de cliënt en de te behandelen lichaamsdelen.