“Dit is meer dan wellness”

"Dit is meer dan wellness"

“Dit is meer dan wellness”, vertellen onze cliënten ons wel vaker. Dat klopt. Onze lichaamsmassages zijn relaxerend, zeker. Misschien voelt het net als ontspannen uit een sauna stappen, of zoals de innerlijke rust die je ervaart tijdens een vroege ochtendwandeling aan zee of bij het lezen van een boek. Dat is fantastisch. En, er is zoveel meer.

Jouw unieke flow

Het is gemakkelijk te zeggen wat we niet doen, dus laat ik daarmee starten. Bij ons geen standaardmassages noch routinewerk. Onze massages zijn nooit identiek. Logisch, want elke persoon is uniek. Zelfs bij eenzelfde cliënt(e) zal die nooit twee maal hetzelfde zijn. Nogmaals logisch, want ook jij bent elke dag anders: je voelt je anders en je lichaam beweegt anders. De dag na een avond hardlopen in het bos of een intense yogasessie zal je anders opstaan dan wanneer je een dag non-stop vergaderde op kantoor. Onze handelingen zijn ook nooit dezelfde aan de linker- en rechterkant van het lichaam. Alweer logisch, want hoeveel mensen zijn harmonieus, symmetrisch, helemaal in evenwicht? Weinig. Een schouder die iets hoger opsteekt, een bekken dat niet waterpas staat, een been dat stroever opendraait dan het andere … Om al die redenen maken we elke massage uniek.

Hoe pakken we dat aan? We willen elke massagehandeling noodzakelijk en juist. Het is zoals met de aangeleerde spontaneïteit van kok Ding uit de teksten van de Chinese filosoof Zhuang Zi. Alleen door jarenlange oefening in het uitvoeren van dezelfde handelingen bereikt de kok het niveau waarbij de handeling elke mechaniek overstijgt en hij niet meer hoeft na te denken over die handeling. Op die wijze richten ook wij onze volledige aandacht op onze cliënt(e): de handeling volgt vanzelf.

Foto Marc Zimmer @ Unsplash

Een stroom uit balans

Mensen komen vaak naar de praktijk met spanning en pijn, bijvoorbeeld in nek of schouders. Dikwijls is er niets mis met die nek of met die schouders. Dat ‘vast zitten’ of ‘geblokkeerd zijn’ kan ontstaan op een andere plek in het lichaam: het bekken, de knie, de enkel, de voet … Vergelijk het met een bergrivier. Wanneer teveel rotsblokken de stroming in de weg liggen, zal het water verstillen en onder invloed van de warme zon zal het aan puurheid inboeten. De lager gelegen vallei, waar de instroom van de rivier levensnoodzakelijk is, zal eronder leiden. Zo is het ook met je lichaam: zodra het water niet meer circuleert op een harmonieuze en gepaste manier, is het mogelijk dat je dat zal compenseren in je lichaamshouding en zo kan er pijn ontstaan. Een starre werk- of leefhouding, zoals veel computerwerk in een onaangepaste positie of doorzakken op je stoel (aan de keukentafel, je bureau of zelfs op een zomers terras) kunnen die verstilling veroorzaken. Ook teveel gepieker of verdriet dat moeilijk een plaats krijgt kunnen tot stilstand leiden.

Echter, wanneer het water te hevig stroomt, worden de oevers aangevreten. Het water dat de vallei bereikt,  draagt het slijk van de uitgeholde oevers met zich mee. Denk aan overmatig sporten met een herhaaldelijke belasting van steeds dezelfde lichaamsdelen. De fietsfanaat is strak in de kuiten, de fitnessman of -vrouw geblokt in de borstspieren. Deze intensiteit gaat vaak ten koste van beweeglijkheid in de gewrichten en van soepelheid in het gehele lichaam. Ook stress en aanhoudende of ingehouden kwaadheid kunnen je lichaam op een gelijkaardige manier overbelasten.

Lichamelijk bewustzijn

Het eerste doel van onze lichaamsmassages is je te helpen bewust te worden van je eigen lichaam. Met bewust worden bedoel ik niet enkel mentaal, in je hoofd. Hier hebben we ons hoofd niet echt nodig. Het hoofd denkt in abstractie, in kaders, in ja en neen. Wat telt is dat je voeling maakt met de toestand waarin je verkeert. Door de massagehandelingen richt je de aandacht van je lichaam op stilstaand water of op stormvloed. Misschien blijf je er met je hoofd bij en volg je het verloop van de lichaamsmassage. Dat kan, maar het is overbodig. Vertrouw erop dat je lijf het het beste weet.

Vaak gebeurt de bewustwording op een zachte, bijna onopgemerkte manier. Je lichaam heeft de boodschap ontvangen en gaat ermee aan de slag. Het streeft naar herstel van het natuurlijk evenwicht.

Tenzij jij beslist om bijvoorbeeld je foute werkhouding niet te veranderen, te blijven doorzakken in de sofa of de stress in je leven niet aan te pakken. Een aanpassing van je leefgewoonten is vaak essentieel om je ‘beter-voelen’ een kans te geven op langere termijn. Soms gaat de bewustwording gepaard met een tweetal dagen moeheid, niet-kiplekker-voelen of zelfs pijn. Die ongemakken zijn tijdelijk en gaan snel voorbij. Je lichaam beweegt, het water stroomt in je lijf want de rotsblokken liggen op de oever. De stormvloed kalmeert en brengt weer helder water naar de vallei.

Inzetten op het herstel van de flow in je hele lichaam is minder gek dan het misschien lijkt. Tuina, de eeuwenoude fysieke manipulatie en een van de vier pijlers van de Chinese geneeskunde, ondersteunt het evenwicht in onze ‘levensenergie’ Qi (Ki, Chi …). Dichter bij huis staat het herstel van beweging voorop in de osteopathie en onderzoeken wetenschappelijke studies onze fysiologie (zoals de bloeddoorstroming) bij massagetherapie.

Je lichaam spreekt boekdelen

Verwacht dus niet dat we bij lage rugpijn driekwart van de tijd op je rug zullen werken, of bij een ‘stijve nek’ alle aandacht zullen geven aan je nek en schouders. Verwacht niet dat we al te lang stilstaan bij de pijnlijke plek. Een spier lokaal verlichten kan goed en nodig zijn. Maar wat je echt verder zal helpen, is de ondersteuning van de flow in je hele lichaam.

Bij cliënten die we al beter kennen zullen we onze aanpak verbreden, door handelingen in te bouwen die mogelijks te intens zijn voor mensen die hun eerste stappen zetten met massage. De inschatting of jij dit aankan is essentieel. Cliënten die ‘op hun gemak zijn’ zullen grote verbindingsbewegingen verwelkomen, zullen een grotere beweging toelaten in de gewrichten enzovoort. Enkel jij bepaalt hoever we kunnen helpen. En dat doe je zonder woorden, onbewust: je lichaam spreekt boekdelen.

Daarom nemen we de tijd om te luisteren naar je ongemakken en pijnen, maar belangrijker dan wat je zegt, is wat je lichaam ons vertelt. Observatie is een essentieel onderdeel van de eeuwenoude Chinese geneeskunde. Niet enkel kijken met de ogen, maar bij de eerste aanraking, bij aanvang van de massage, krijgen we precieze informatie over hoe het met je lichaam is gesteld. En die informatie zegt ons hoe jouw massage, vandaag, eruit zal zien.

Uniek, zoals jij.

Geniet,

Geert

Foto Marc Zimmer @ Unsplash